Leon Vlemmings Rijnlander van het Jaar 2024

De vereniging als knooppunt van de samenleving. Rijnlander van het jaar 2024 Leon Vlemmings is de belichaming van die visie. De met de gemeenschap rond FC Dordrecht vergroeide Vlemmings ontving de begeerde titel op 17 juni jl. uit handen van Jaap Peters tijdens een inspiratiebijeenkomst voor gemeentes in het stadion van RKC Waalwijk.

Energizer van beroep, zo typeerde de juryvoorzitter hem. Anders dan sommige door het Angelsaksische virus ontstoken clubs als Vitesse, ziet hij de vereniging als iets van de gemeenschap; een plek waar mensen samenkomen. En mensen, dat zijn natuurlijk ook ondernemers. In de Rijnlandse visie zijn die zaken nog niet omgedraaid.

‘Volk en mkb’, zo typeert Vlemmings de basis van de typisch Rijnlandse voetbalclub, aldus de jury die nu voor de zevende keer een Rijnlander van het Jaar verkoos. ‘Mensen uit alle lagen van de bevolking, een maatschappelijke dwarsdoorsnede die bijeen wordt gehouden door de kleuren, de club en de stad of het dorp. En veel van die mensen hebben toevallig naast een hart voor de club ook een bedrijf en doen letterlijk een duit in het zakje. Dat vertrouwen en verbinding ook nog eens kan leiden tot business, ja, dat vinden we ook niet erg natuurlijk.’

De bekende drie Rijnlandse V’s van vakmanschap, verbinding en vertrouwen, hebben er in 2024 twee V’s bij: die van voetbal en die van Vlemmings. ‘Samen nieuwe energie creëren’. De kersverse Rijnlander van het Jaar mag dat een heel jaar namens de groeiende Rijnlandse gemeenschap in ons land van de daken schreeuwen. Dat kan ons land goed gebruiken bij de wederopbouw van de samenleving waarvoor we ons gesteld zien. Waarbij ondernemerschap en gemeenschapszin weer hand in hand gaan. En partijen als overheid, onderwijs, bedrijfsleven en burgers elkaar weer als mens tot mens kunnen ontmoeten.

 

Harold Janssen

Leon Vlemmings met de wisseltrofee, een echt stukje Romeinse Limes, behorende bij de titel Rijnlander van het Jaar. Vlemmings ontving de trofee uit handen van juryvoorzitter Jaap Peters tijdens een inspriratiebijeenkomst op 17 juni 2024 van de gemeentes in De Langstraat (Waalwijk, Heusden, Loon op Zand en Dongen). Dat gebeurde in het knusse stadion van RKC Waalwijk in aanwezigheid van gemeentesecretaris Harrie Timmermans, die daarmee zijn titel Rijnlander van het Jaar 2023 overdroeg.

Eerder waren Rijnlanders van het Jaar: Erik van Zuidam, Ninke van der Kooy, Ruth Maas, Eva Kwakman en Petrouschka Wind-Werker. Hoewel zij net als Harrie Timmermans en Leon Vlemmings de titel slechts een jaar voeren, is hun roem natuurlijk eeuwig en prijkt de titel trots op hun cv.