De realiteit als beleid

Kunnen we dat nog wel, de realiteit als uitgangspunt nemen? Of hebben we ons definitief vastgedraaid in de planning and controle cyclus? En zijn de plannen onomkeerbaar vervreemd geraakt van wat de voorste linie ervaart? Zal toch niet…

De leergang Nieuwe Wegen – de allerlaatste aflevering – gaat van start zodra de groep compleet is. Minstens zo belangrijk als de reis is immers het reisgezelschap. Wat vaststaat zijn de pleisterplaatsen, niet de bestemming. Die bepalen we met z’n allen. Als de leuning beweegt heb je alleen nog houvast aan elkaar.

De veranderingen zijn aan het accelereren. Wie had nog het idee dat alles bij het oude bleef? Een lichte paniek begint ons te bevangen. Extinction? Nee toch. Hoe dan ook, wordt het niet eens tijd om op zoek te gaan naar Nieuwe Wegen?

Dat zoeken, daar gaat het om. Nieuwe Wegen leiden per definitie naar onbekend terrein. Aanpassen, van betekenis blijven, mee blijven doen en dat in een steeds sneller veranderende context. Een context die je zelf bovendien meehelpt te veranderen. Ga er maar aanstaan.

Daarvoor is nieuw repertoire nodig. Nieuw begrip. En een andere mindset dan die ons gebracht heeft waar we nu zijn. Dat is wel helder. Geen zekerheid, maar avontuur. Geen kwantiteit maar kwaliteit, geen orde maar chaos. De realiteit als beleid.

Zie hier het programma.

Harold Janssen