Tegenlicht volgt veranderprogramma Politie

Het televisieprogramma Tegenlicht is De Hark Voorbij op het spoor gekomen: het veranderprogramma dat DeLimes vormgeeft samen met de Centrale Ondernemingsraad van de Nationale Politie. Niet gek: het is een bijzonder veranderprogramma waarbij de politievakmensen zelf hun professionele ruimte leren te organiseren. Zich emanciperen in hun vakmanschap. De uitzending van Tegenlicht was afgelopen zondag 15 februari en is hier te bekijken. Het thema is natuurlijk breder dan De Hark Voorbij en gaat over ‘nieuw organiseren’. Of, zoals Tegenlicht het noemt: het einde van de manager.

De redactie heeft verschillende organisaties bezocht die op een andere manier het werk willen organiseren. Niet zozeer via een verticale managementhiërarchie, maar horizontaal. Door zelfsturing en door vakmanschap, verbinding en vertrouwen centraal te zetten. Dit is ook het doel van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie met De Hark Voorbij.

De filmploeg van Tegenlicht heeft opnames gemaakt bij een tweetal vooruitstrevende teams: in Krimpenerwaard en Horst. Ook is korpschef Gerard Bouman geïnterviewd. Daarnaast is Tegenlicht ook bij andere bedrijven en organisaties geweest zoals Brouwerij Gulpener, Bouwbedrijf Kesselaar en het ministerie van Sociale Zaken van België.

Tegenlicht is het informatieve programma van de VPRO waarin nieuwe ideeën en trends worden onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, sociologie en wetenschap.

 

 

Esther Barfoot