Hoe geef je de drie decentralisaties vorm in de praktijk?

Hoe geef je de 3 D’s in de praktijk vorm? Wat betekent het voor huishoudens en medewerkers? Eén gezin, één plan, één regisseur, één budget, één verantwoordelijke aan overheidszijde, het klinkt zo logisch. Integraal, een toegang, maatwerk, eveneens heel logisch. En toch is het schijnbaar ongelofelijk moeilijk.

Een groot pakket aan taken komt, met ca. 15 % minder budget over de hele linie genomen, per 1-1-2015 in drie decentralisaties (3 D’s, jeugdzorg, Wmo 2015 en de Participatiewet) naar de gemeenten.

Hier kun je een aantal vragen over stellen. Zoals:

  • Waarom drie decentralisaties? Wanneer je één gezin, één plan, één regisseur wilt, waarom dan 3 D’s en niet één D?
  • Komen de taken echt allemaal per 1-1-2015? De Jeugdwet is aangenomen, maar de Participatiewet en de Wmo 2015 nog niet…
  • Waarom met korting overbrengen? Wat is nu leidend, betere zorg of de bezuinigingen? ‘Moeten’ vrijwilligers meer doen? Gaan we minder ondersteuning bieden vanaf 1-1-2015?
  • Maar vooral ook: hoe gaan we dit praktisch allemaal regelen? Wat betekent dat voor huishoudens in onze gemeente? Wat betekent het voor medewerkers? Wat betekent het voor (keten)partners?

Dat waren de thema’s waar we op 2 maart 2014 in de Alphense wijk Kerk en Zanen met Participe en vele van haar professionele en niet-professionele (keten)partners over gesproken hebben.

Dit heeft geresulteerd in een mooie middag waar heel duidelijk het verschil tussen managen en organiseren naar boven kwam. Als je de 3 D’s gaat managen ga je toch weer opknippen, werken in kolommen, doel- en sub en sub-sub-doelgroepen definiëren en bedenken wat er voor de huishoudens moet gebeuren. Als je de 3 D’s gaat organiseren ga je samenvoegen, integraal werken, huishouden per huishouden kijken en met en door huishoudens bepalen wat er zou moeten gebeuren.

Ook geïnteresseerd in een lezing, workshop of training over hoe de je 3 D’s vorm moet geven en/of een antwoord op bovenstaande vragen? Bel of mail met DeLimes.

Harold Janssen