DeLimes - nieuw organiseren. Jaap Peters

De Rijnlandse Belofte.

DeLimes I nieuw organiseren is 10 jaar geleden opgericht om #Rijnlands weer op de kaart te zetten. Het werd ons, zeker na het begin van de crisis eind 2008, steeds duidelijk dat de samenleving daar niet langer omheen kan als we ons een duurzame weg naar de toekomst zoeken. Maar ook werd helder dat je je daar als organisatie niet altijd een weg naar toe kunt ‘managen’. Er is een uitbreiding van het veranderkundig repertoire voor nodig. We hopen daar op deze site, middels korte blogjes, nadrukkelijk aan bij te dragen. Werkende weg, sinds 2006, hebben we hele interessante oplossingen gevonden. En die zijn inderdaad anders. Veranderen is morgen doen wat je vandaag nog gek vindt. Anders zou het immers geen verandering zijn, toch?

Wie betekenisvol wil zijn in de transitie naar Rijnlands organiseren, heeft een scherp wapen nodig: zichzelf

De Rijnlandse belofte (als je doorzet)

  • Meer werkplezier
  • Goedkoper produceren
  • Tevreden klanten
  • Duurzaam 

Het kan wel, soep eten zonder knoeien met de lepel je andere hand. Maar je moet even oefenen. En dan ineens lijken je hersenen het te begrijpen. En wordt het plotseling weer heel moeilijk om die eerste hand te gebruiken … probeer maar.

Met de overschakeling naar een nieuw besturingsconcept van je organisatie is het niet anders. We gaan van aan-sturing naar zelf-sturing. Je denkt: dat doe ik even. Ongeïnformeerd optimistisch. Maar in het begin ziet het er toch wel onhandig uit en wordt er gemorst. Het nieuwe paadje in je brein moet nog aangelegd worden.

Voordat alles weer soepeltjes en reflexmatig verloopt, zijn er heel wat paradoxen om in de ogen te kijken. Als alles is belegd in teams (teamleren), hoe blijft het geheel dan toch beheersbaar? Hoe borg je de kwaliteit? Hoe ga je om met partijen om je heen die nog niet zover zijn? Hoe vergroot je de slagvaardigheden en het lokale ondernemerschap? Hoe geef je leiding aan teams die zelfsturend zijn? De paradox: sturen om ruimte te krijgen i.p.v. in te nemen. ‘Holding the space’ noemen Amerikanen dat.

Dat zijn geen onderwerpen om op te lossen in alleen een lezing. Het zijn uitdagingen om van te leren. Om die toch wel ingewikkelde paradigma wisseling te maken en te komen van een zienswijze, naar een zijnswijze. Een biologische boer heeft niet alleen een biologische boerderij, hij is biologisch. In organisaties die besloten hebben de Rijnlandse weg te gaan moeten heel wat kwartjes, soms meerdere keren, vallen. Misschien wel een jackpot. Een uitgelezen kans om nu echt handen en voeten te geven aan dat lang gekoesterde verlangen een lerende organisatie te zijn.  En zeg nou zelf ‘hoeveel organisatie heb je eigenlijk maar nodig om de bedoeling van het samenwerkingsverband te realiseren?’

Ons aanbod:

  • Kennis
    • Boeken, publicaties, lezingen, colleges, opleidingen, studiereizen
  • Co-creatie on the Job
    • Tijdelijk meelopen, in de realiteit van alle dag. U staat op het toneel, wij achter de coulissen.
  • Grensverleggers (voorbij de Limes)
  • Organisatieherontwikkeling
    • Integrale aanpak, ook wel ‘De Snuffelmuis – methode’ genoemd. Niet de gemakkelijkste weg, maar een inzicht kun je niet terugdraaien, een verandering wel.
  • Handen uit de mouwen (we doen het zelf wel, laat je inspireren)
    • Stichting Familiehulp i.o, Lasagne-school i.o, Slow Management Magazine (sinds 2007), Rijnland Instituut (o.a. bekend van de Rijnland Reeks en onderzoek)